Nilssons Bilservice Hässelby

Arne Nilsson i sina unga år. 

Arne Nilsson, född 1928, i Motala hade bott i Hässelby sen 1950 och jobbade som bilmekaniker hos Ernst Nilsson i Alvik. Länge hade Arne drömt om att starta en egen bilverkstad och vintern 1953 upptäckte han en lokal i Hässelby. Tillsammans med sin gode vän Sigge Hellgren bestämde sig Arne för att starta eget och strax därpå började byggnationerna av deras gemensamma bilverkstad. Samma år slog de upp portarna till ”Hellgren & Nilsson” och de började att arbeta med sin dröm. Det var inte bara deras kompetens som gjorde att det gick bra för Hellgren & Nilsson. Arnes varma personlighet och humor har alltid fått kunderna att känna sig välkomnade och väl omhändertagna.

När Sigge blev pensionär och slutade att jobba så flyttade sonen Åke Nilsson in till bilverkstaden 1992. Då bytte de namn till Karl Åke (KÅ) Nilssons Bilservice. Åke som vuxit upp bland billyftar och däckbalanserare hade gått i sin pappas fotspår och tidigare arbetat med att bygga om och reparera servicebilar åt företaget Bygg & Transport. Nu var familjen samlad under ett och samma tak och tillsammans drev Arne och Åke, KÅ Nilssons Bilservice, till dess att Arne trappade ner vid 75 års ålder men fortsatte att skifta däck på sin egen bil fram tills han var 90 år.

År 2004 steg den tredje generationen Nilssons in i verksamheten. Åkes son, Rickard hade blivit inspirerad av sin farfar och far under sin uppväxt och var redan vid 12-års ålder målinriktad på att bli en del av familjeföretaget en dag. År 2004 tog Rickard studenten från fordonsprogrammet på Upplands Bro Gymnasium och började direkt att arbeta tillsammans med pappa Åke. Idag driver Rickard och Åke, KÅ Nilssons Bilservice, tillsammans och fick fram till 2020 även hjälp av Arne som aldrig missade fikat klockan 10. Arne somnade in den 14 oktober 2020, 92 år gammal och är otroligt saknad av både kunder och familj. Fram tills hans död var han alltid glad, skämtsam, hjälpsam och ständigt intresserad av vad som hände på ”macken”.

Idag har Rickard två söner och det återstår och se om det blir en fjärde generation som kommer ta över verksamheten i framtiden.

Rickard, Åke och Arne Nilsson på Nilssons Bilservice i Hässelby

Rickard, Åke och Arne Nilsson 2013